AktualuKultūra

Kultūros ministerijos garbės ženklu apdovanojamas aktorius ir režisierius Antanas Venckus

Kultūros ministerijos garbės ženklu ,,Nešk savo šviesą ir tikėk“ apdovanojamas Valstybinio Šiaulių dramos teatro vadovas, aktorius ir režisierius Antanas Venckus.

Garbingiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą A. Venckui įteiks kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Apdovanojimas A. Venckui skirtas už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

A. Venckus tuometinėje Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) įgijęs aktoriaus profesiją, 1977 m. paskirtas dirbti į Valstybinį Šiaulių dramos teatrą aktoriumi. A. Venckus visas kūrybines jėgas paskyrė šiai, vienintelei, savo darbovietei, jau 20-ąjį teatro sezoną vadovauja įstaigai: 1996–1998 buvo teatro direktorius, nuo 1998 metų – vadovas.

Kryptingo klasikinės ir šiuolaikinės dramaturgijos dermės repertuaro ir teatro stiliaus paieškos Šiauliuose prasidėjo būtent A. Venckui pradėjus dirbti teatro vadovu. Palankiai žiūrovų sutikti ir konkursuose įvertinti pastatymai, kuriuos realizavo ir teatro, ir kviestiniai režisieriai. Kokybiška dramaturgija (tiek klasikinė, tiek šiuolaikinė) – ir dabar tebėra vienas pagrindinių atrankos kriterijų, kuriuo vadovaujasi A. Venckus.

Du dešimtmečiai – tai lyg vientisas kūrybos etapas, kuris įgavo pagreitį ir lėmė pakilimą pastaraisiais metais. Tai liudija žiūrovų simpatijas pelnantys naujausi pastatymai, garbingiausios scenos meno nominacijos ir apdovanojimai Kultūros ministerijos konkurse „Auksinis scenos kryžius“ bei dešimtimis skaičiuojami kasmetiniai laimėjimai profesionalių šalies teatrų festivaliuose

Antanas Venckus nepamiršo Valstybinio Šiaulių dramos teatro misijos – puoselėti ir skleisti teatro meną ne tik Šiauliuose. Tad Valstybinis Šiaulių dramos teatras yra vienas iš intensyviausiai gastroliuojančių (po 30-40 spektaklių kituose miestuose) šalies teatrų, profesionalųjį scenos meną pristatančių ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet naujausius pastatymus vežantis į atokesnius Lietuvos miestelius, kurie neturi profesionalių teatrų.

Venckus – puikus vadybininkas ir veiklos strategas, gebantis derinti tradicijų puoselėjimą su naujovių paieškomis. Būtent jo asmeninėmis pastangomis į jaunystės sceną su „Nebylio“ pastatymu grįžo maestro Jonas Vaitkus, kūrybiniu potencialu Valstybiniame Šiaulių dramos teatre dalijasi atvykstantys režisieriai Raimundas Banionis, Algirdas Latėnas, Aidas Giniotis, jėgas išbando jauni ir novatoriški režisieriai, produktyviai dirba teatro režisierius Arvydas Lebeliūnas. Teatras – atvira kūrybinė platforma, tad neretai kūrybinei komandai pastatymuose talkina kviestiniai garsūs Lietuvos ir užsienio režisieriai, scenografai, choreografai ir kompozitoriai.

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai