AktualuSveikata

Ligoninėje gripo karantinas – ribojamas pacientų lankymas

Mieste paskelbus gripo epidemiją, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje paskelbtas karantinas. Jo metu  medikai saugo gydymo įstaigos pacientus nuo mieste plintančio gripo ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų.

Saugomi ir pacientai, ir personalas

Gripo epidemijos metu dauguma sergančiųjų kreipiasi į šeimos gydytojus, o ligoninės pacientus vargina visai kitos sveikatos problemos. Tačiau ir čia gripo epidemijos metu kyla pavojus susirgti dar ir virusine infekcija. Tam, kad būtų apsaugoti pacientai ir ligoninės personalas nuo ūmių kvėpavimo takų infekcijų, ligoninėje paskelbtos infekcijų plitimą ribojančios priemonės.

Bene efektyviausia priemonė, taikoma ligoninėje – griežtai ribojamas pacientų, gydomų ligoninėje, lankymas. Jau dvi savaites taikomos ribojimo priemonės duoda rezultatų – gydymo įstaigoje infekcija neplinta.

Leidžiama lankyti tik slaugomus ligonius, reanimacijose galės būti tik vienas lankantis artimas žmogus. Kitiems ligoniams atnešamos lauktuvės bus paliekamos rūbinėse esančiuose specialiuose krepšeliuose ir perduodamos ligoniams.

Mieste siaučiant gripo epidemijai ligoninėje gydomi pacientai bus lankomi tik nustatytomis valandomis – nuo 11.00 val. iki 13.00 val. bei nuo 17.00 val. iki 19.00 val.

Ligoninėje gydomų pacientų lankymas draudžiamas, kai skyriuje yra daugiau kaipo 20 proc. karščiuojančių pacientų.

Svarbiausia – išvengti ligos

Pasak infekcinių ligų skyriaus gydytojo Algimanto Baublio, šiuo metu sergančiųjų ligoninėje – tik keletas, nes gripas dažniausiai gydomas ambulatoriškai, o komplikacijų dar nėra daug. Tik ypač sunkūs atvejai, bei gripo komplikacijos – plaučių uždegimas, bronchitas, otitas, sinusitas, ar inkstų ar net širdies pakenkimai gydomi ligoninėje. Jos, pasak mediko, pasirodo, kai gripo epidemija paplinta labiau.

Įprasti gripo požymiai yra aukšta temperatūra, kaulų laužymas, sąnarių skausmas, akių obuolių skausmas. Pasak A. Baublio, jei gydantis antivirusiniais vaistais požymių nepavyksta įveikti per penkias dienas, būtina kreiptis į medikus, nes gali prasidėti gripo komplikacija.

Saugo skiepai bei higiena

Bene efektyviausia apsauga nuo gripo viruso plitimo – skiepai. Gydytoja ragina žmones pasitikėti skiepais, nes jie yra saugūs, nuolat atnaujinami ir pritaikomi prie tą sezoną plintančio gripo štamo. Tačiau skiepais gripo viruso plitimas gali būti pažabotas tik tuo atveju, jei bus paskiepyta apie 50 proc. šalies gyventojų.

Ptariama gyventojams gripo epidemijos metu nesivesti vaikų ne tik į ligoninę, bet ir į prekybos centrus, kitas masinių susibūrimų vietas.

Įvairios bakterijos ypač pavojingos nėščiosioms, sunkios būklės pacientams, gimdyvėms.

Ribojamas ir pacientą į ligoninę lydinčiųjų skaičius. Hospitalizuojant pacientą, pakanka, kad jį lydėtų vienas žmogus. Taigi ir lydinčiuosius ragina medikai griežtai laikytis gydymo įstaigos vidaus taisyklių: neiti į ligoninę su viršutiniais drabužiais, nelydėti sergančiojo, jei pats lydintysis turi aiškių infekcijos požymių: sloguoja, skauda gerklę, turi temperatūros. Aplankius pacientą taip pat reikia nepamiršti nusiplauti rankas.

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai