AktualuSveikata

Atidėtos kolonoskopijos procedūros gali grįžti onkologinėmis ligomis

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje didelis dėmesys skiriamas endoskopijai – vienai perspektyviausių sričių šiuolaikinėje medicinoje. Diagnostikos centro Endoskopijos skyriuje teikiama visa reikiama pagalba sutelkta į vieną vietą, suburti visi specialistai. Skyriaus koordinatorius Justas Birutis džiaugiasi ne tik taikytomis moderniomis paslaugomis, bet ir naujovėmis, tarp kurių – taikomos naujos gydomosios procedūros, įsteigta stebėjimo palata. Tačiau esama ir nerimo: pastebimai sumažėjo pacientų, atvykstančių dėl kolonoskopijos procedūros.  

Galimybės pasiekiamos visiems
Ligoninės administracija, matydama didžiulį šių ir naujų paslaugų, kurios pradėtos teikti ligoninėje, poreikį,  investavo labai daug. Įsigyta naujos  įrangos, pagerintos darbo sąlygos, skirtas dėmesys pacientų informavimui. 
Šiuo metu galimybės gauti endoskopuotojų paslaugas prieinamos visiems. Diagnostikos centro Endoskopijų skyriuje eilių šiuo metu nėra, intervencijos atliekamos su anestezija, dirbama su modernia įranga, į kurią ir investavo ligoninės administracija. Per praėjusius metus su anestezija atlikta 1400 endoskopinių tyrimų. Didžioji dalis intervencijų buvo kolonoskopijos. Stebima, kad pacientai vis dažniau renkasi skrandžio tyrimą su anestezija. Šių tyrimų metu aptikta ir pašalinta polipų 43 proc. daugiau, nei metais prieš tai, nepaisant dėl COVID-19 infekcijos skelbto karantino.
Naujovėms rengiasi ir specialistai. Pirmojo karantino metu gydytojai endoskopuotojai vakarais po darbo dalyvavo nuotoliniuose mokymuose, kurių metu su specialistais iš Belgijos ir Vokietijos mokėsi atlikti endoskopines skrandžio operacijas. Tad ligoninės endoskopuotojai pirmieji Lietuvoje atliko operaciją, kurios metu navikas pašalintas radikaliai per visą skrandžio sieną. Pašalintos visos navikinės ląstelės, o tai ir yra atlikto darbo unikalumas. Šiandien specialistai jau gali pasidžiaugti atlikę dvi skrandžio ir vieną žarnyno endoskopines operacijas, kai pašalintas navikas, išvengiant sudėtingos chirurginės intervencijos. 
Džiaugiasi endoskopuotojai dar viena naujove – nuo gruodžio 1 dienos, įsteigus stebėjimo palatą, atsirado galimybė šalinti polipus pirmos endoskopinės procedūros metu. Pasak jauno specialisto J. Biručio, pacientams dėl to daug patogiau, nes nebereikia kartoti endoskopinio tyrimo bei stacionarizuoti paciento polipo šalinimui. Pacientai taip pat išvengia nemalonaus pakartotino žarnyno ruošimo. Po diagnostinės kolonoskopijos, kurios metu pašalinami ne tik maži, bet ir dideli polipai, pacientas kelioms valandoms paguldomas į čia pat skyriuje įrengtą stebėjimo palatą, kur praleidžia vos kelias valandas. Pacientams nupirkti modernūs funkciniai foteliai, tad juose galima ne tik sėdėti, bet ir gulėti.  
Galimybėmis daugelis nepasinaudoja
Pasaulį pristabdžiusi pandemija sulėtino ir Endoskopijų skyriaus veiklą. Skyriaus koordinatorius J. Birutis prisimena nelengvą situaciją pirmosios pandemijos bangos metu, kai keletui mėnesių buvo visiškai sustabdyta skyriaus veikla. Nors specialistai nesėdėjo sudėję rankas, bet ši laiką išnaudojo asmeniniams tobulėjimui, tačiau planinis darbas nevyko. Karantinui pasibaigus darbą pradėję medikai su nerimu stebėjo, kad vėžinių susirgimų, o ypač išplitusių,  diagnozuojama daug daugiau. 
Antrosios pandemijos bangos metu Endoskopijų skyriaus darbas nesustabdytas – toliau taikomos diagnostinės ir gydomosios planinės procedūros. Tačiau medikai pastebi keistą reiškinį: pacientų šiuo metu skyriuje labai sumažėjo. To įrodymas – registratūroje besikaupiantys talonai. 
Medikai pastebi, kad sumažėjo net ir Storosios žarnos vėžio profilaktinės programos dalyvių skaičius. „Sunku pasakyti, ar žmonės nebeatlieka profilaktinių tyrių, ar net žinodami, kad tyrimo metu nustatytas slaptas kraujavimas, neateina atlikti kolonoskopijos“, – nerimauja J. Birutis. 
Kolonoskopijos tyrimas rekomenduojamas, kai pastebimas kraujavimas, nereguliarus tuštinimasis, pilvo skausmas, be aiškios priežasties krentantis svoris, bendras silpnumas. 
Gali būti, kad minėti negalavimai pasireiškia ir iš užsienio šalių grįžusiems lietuviams, kurie išsideklaravę gyvenamąją vietą. Baimintis dėl to nereikia – tereikia skambinti į Konsultacijų skyriaus registratūrą ir užsiregistruoti mokamai endoskopiniai procedūrai. Procedūros kaina mažesnė, nei privačiose klinikose, tačiau kokybė ir sąlygos dažnu atveju net geresnės. 

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai