AktualuSveikata

Jauni medikai grįžta dirbti į Šiaulius

Respublikinės Šiaulių ligoninės Onkologijos klinikos Chemoterapijos skyriuje kasmet gydoma per 720 pacientų, kuriems taikoma chemoterapija. Jaunėjantis kolektyvas nesibaimina imtis naujovių:  kasdien griaudami visuomenėje susiformavusius mitus apie chemoterapiją, galinčią ne tik kontroliuoti, bet ir sunaikinti navikus, taiko ir biologinę terapiją bei imasi mokslinių tyrimų, kurių metu ligoniai galės gauti visiškai naują vėžio ląsteles naikinantį vaistą.

Pagal visus standartus

Praėjusių metų rudenį chemoterapeutų gretas papildė Vilniaus universiteto medicinos fakulteto studentė Vaida Vaitiekaitytė. Šiauliuose gimusi ir užaugusi Vaida mokėsi J. Janonio gimnazijoje, išugdžiusioje ne vieną gydytoją. Mergina sako, jog jos kelrode žvaigžde į mediciną buvo teta Veronika Sabaliauskienė, dirbanti ligoninėje pediatre.

Dar studijuodama medicinos mokslus V. Vaitiekaitytė net šešerius metus dirbo Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, nes Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje dirbo internatūros bei rezidentūros metu. Studijų metais susidomėjusi onkologija, dirbdama ligoninėje pastebėjo, jog čia stinga chemoterapeutų. Tai ir paskatino rinktis šią specialybę. Rezidentūrą atlikusi Vilniaus onkologijos klinikoje, Vaida grįžo į gimtinę ir įsidarbino Šiaulių onkologijos klinikoje.

Psichologiškai sunkų onkologo chemoterapeuto darbą kompensuoja galimybė dirbti su jaunais specialistais radioterapeutais. Gydymas nuolat derinamas ir su visų kitų specialybių gydytojais: pilvo chirurgais, ginekologais, neurochirurgais, chirurgais, po kurių atliktos operacijos tolesnio gydymo ir imasi chemoterapeutai.

Tačiau ar jauna specialistė liks Šiauliuose, Vaida ir pati pasakyti negali. Mat praėjusių metų pabaigoje išsilaikė Europos onkologų licenciją, įgijo ne tik Europos standartus atitinkančią kvalifikaciją, bet ir tapo Europos chemoterapeutų draugijos nare. Dabar lieka išsirinkti Europos šalį, kurioje norėtų stažuotis bei kelti onkologo-chemoterapeuto kvalifikaciją.

Naujovė – biologinė terapija

Onkologijos klinikos chemoterapeutai atviri naujovėms. Jie pradėjo taikyti ir biologinę terapiją, kuri taikoma gydant daugelį navikinių ligų. Chemoterapeutas Leonidas Gatijatulinas teigia, jog gydymas šių organų naviko yra kompleksinis: turi būti atliekama ir chemoterapija, ir radioterapija. Ypač tais atvejais, kai paciento negalima operuoti. Pabaigus chemoterapijos kursą, biologinė terapija dažnai dar tęsiama iki ligos progresavimo požymių arba medikamento netoleravimo požymių.

Prieš penkerius metus Respublikinės Šiaulių ligoninės Onkologijos klinikos medikai galvos ir kaklo navikams gydyti pradėjo taikyti ypač modernų gydymo būdą – biologinę terapiją. Ši terapija derinama su radioterapija.

Šiuo metu, kai ligoninė įsigijo naują linijinį greitintuvą, kuriame įdiegtos modernios technologijos, leidžiančios taikyti tikslesnį, mažiau žalojantį gretutinius organus gydymą, ir biologinė terapija taikoma daug dažniau. Biologinė terapija, pasak skyriaus vedėjos N. Šatkauskienės, dažniausiai taikoma žarnyno vėžiui gydyti. Neseniai ji pradėta naudoti ir krūties vėžiui gydyti.

Tad biologinės terapijos taikymo patirtis stiprėja, gydytojams nebereikia baimintis dėl galimų šalutinių reiškinių, ir, pasak mediko, jau galima džiaugtis geresniais gydymo rezultatais.

Pradėjus taikyti biologinę terapiją navikas pastebimai mažėja, traukiasi, tad, pradėjus spindulinę terapiją, galima taikyti didesnę švitinimo dozę ir rezultatai akivaizdžiai geresni.

Mokslinis vaisto tyrimas

Onkologijos klinikos Chemoterapijos skyriaus medikai jau pasirengę įgyvendinti dar viena naujovę – jie dalyvauja moksliniame darbe bei atlieka trečios fazės tyrimą, kurio metu bus pradėti Šiauliuose taikyti naujausi chemoterapijos vaistai su kamieninėmis ląstelėmis bei tiriamas jų efektyvumas. Pasak chemoterapeutės Augenijos Žlabienės, Šiaulių onkologijos klinika, kaip ir visos kitos gydymo įstaigos, dalyvauja moksliniuose tyrimuose, kurių metu įdiegiami naujai sukurti medikamentai.

„Visi skyriaus gydytojai yra pasirengę dirbti su šiais vaistais, jie dalyvavo specialiuose mokymuose dirbti su naujais vaistais,  tik reikia sulaukti tinkamo ligonio“, – sako Chemoterapijos skyriaus vedėja Nijolė Šatkauskienė.

Tyrimas bus pradėtas, kai į gydymo įstaigą pateks ligonis, kuriam gali būti taikomas šis naujas medikamentas. Cheminis preparatas, pagamintas iš kamieninių ląstelių, taikomas tik skrandžio vėžiui gydyti. Ligonių atranka – ypač griežta. Pasak vedėjos, ypač svarbi sveikatos būklė ir tai,  koks anksčiau buvo taikytas gydymas.

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai