Švietimas

„Saulėtekio“ gimnazijoje regioninė moksleivių konferencija

Kovo 3 d. – Tarptautinė rašytojų diena, o mums, saulėtekiečiams, dar ir mažasis jubiliejus, nes šiemet jau penktą kartą kvietėme moksleivius susiburti po „Saulėtekio“ saule konferencijoje. Šiemet ji skirta knygai ir knygnešiams.

Teorinė-praktinė konferencija „Su knygos šviesa per pasaulį“ subūrė darbui apie septyniasdešimt žmonių. Visus susirinkusius skambia daina pasveikino folklorinis ansamblis „Vieversėlis“ (vadovas A. Stankus). Šiltą sveikinimo žodį tarė direktoriaus pavaduotoja ugdymui Regina Burinskienė. Ji padėkos raštais apdovanojo ir gimnazijos skaitovus, sėkmingai pasirodžiusiais miesto moksleivių skaitovų konkurse, ir diktanto (beje, jau devinto gimnazijoje) konkurso nugalėtojus. Juk visus mus sieja meilė lietuviškam žodžiui, kurį Lietuvos knygnešiai ant savo pečių nešė spaudos draudimo metais.

Oi, ir gudrūs tie lietuvaičiai: jei negali spausdinti knygų lotyniškomis raidėmis, spausdina gotiškomis arba pakeičia spausdinimo datą ar autoriaus vardą – taip Šiaulių universiteto vyriausioji bibliotekininkė Alina Šalavėjienė supažindino konferencijos dalyvius su kontrafakciniais leidiniais, pasiekusiais mus dar iš spaudos draudimo metų. Dėkingi turime būti ir šiauliečiams Povilui Višinskiui ir Gerardui Bagdonavičiui už lietuviškos kultūros puoselėjimą. Apie šiuos iškilius žmones ir jų nuveiktus darbus papasakojo Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos bibliotekininkė Asta Kaktytė. O Erikas Paleckis ir Erika Krikščiūnaitė – Jovaro provaikaičiai – priminė dar vieną svarbų Šiauliams žmogų – Joną Krikščiūną-Jovarą. Užsisipyrę esame mes, lietuviai: „Skaitėme, skaitome ir skaitysime“, – pareiškė ,,Romuvos“ gimnazistai ir savo mintis dar atliktais tyrimais apie paauglių skaitomas knygas patvirtino. „Naudą duoda ne knygų dauguma, o gerumas “, – atitarė kiti konferencijos dalyviai ir dalinosi mintimis apie geriausias skaitytas knygas. Juk yra sakoma: kad taptum protingas, užtenka perskaityti dešimt knygų, bet kad jas surastum, reikia perskaityti tūkstančius. Todėl, kad nepasiklystumėme informacijos gausoje, ir reikalingos tokios konferencijos. Pasidalinę mintimis apie knygas ir knygnešius konferencijos dalyviai su „Saulėtekio“ gimnazijos technologijų mokytoja Lina Adomaitiene ir dailės mokytoja Rasa Prišmontiene dar spėjo ir knygai skirtukų, ir ekslibrių susikurti. O kieno širdis dainavo, galėjo kojas su „Vieversėlio“ ansambliečiais pamiklinti. Iš pradžių nuogąstavusi dėl lietuvių kalbos išlikimo Lietuvos verslo kolegijos dėstytoja Raimonda Tamoševičienė padarė išvadą, kad lietuvių kalba ir tauta gyvuos, jei bus skaitančių žmonių: „Knygnešiais esame kiekvienas, jei mylime gimtąją kalbą, o per ją nešame meilę žmonėms.“ Tad, teorinei-praktinei konferencijai „Su knygos šviesa per pasaulį“ pasibaigus, vieni kitiems linkėjome gerų knygų ir susitikti vėl kitais metais „Saulėtekyje“.

Lietuvių kalbos mokytoja Roma Glinskienė

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai