AktualuŠiauliai

Vaikų palatose – klounų šypsenos

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Vaikų ligų profilio skyriuose gydomus mažuosius pacientus pradžiugino netikėti svečiai. Artėjant kovo 18-tajai, Pasaulinei raudonos nosies dienai, programos „Raudonos nosys. Gydytojai klounai“ nariai pravėrė daugelio klinikos skyrių palatų duris ir ligų varginamiems vaikams dalino džiaugsmą ir šypsenas. Neslėpė mažieji ligoniukai ir juos slaugantys artimieji nei džiaugsmo ašarų, nei veidus papuošusių šypsenų. Patenkinti ir klounai, kai pavyksta užmegzti kontaktą su vaikais, varginamais ligų.

Pradžiugina sergančiuosius

„Raudonos nosys. Gydytojai klounai“ nariai lankosi jau ketvirtą ar penktą kartą. Tačiau tų pačių vaikų palatose sutikti nepavyksta, nes į gydymo įstaigą patenka vis kiti. Beveik per  dvi valandas aplankyta dauguma klinikoje gydomų vaikų.

Moters ir vaiko klinika, pasak programos vadovės Viltautės Žemelytės, šiai metais buvo aplankyta pirmoji, tad nuo čia ir prasidėjo klounų kelionė per Lietuvos gydymo įstaigas – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos vaikų ligonines.

Gydytojai klounai – visai ne gydytojai, o profesionaliai parengti aktoriai, pasirengę sukurti akimirkos džiaugsmą, sužadinti vaikų ir tėvelių fantaziją, taikydami klounų terapiją.

Pasak Viltautės, pagrindinis klounų terapijos principas – individualus improvizuotas bendravimas su mažaisiais pacientais. Bendravimas kiekvieną kartą būna skirtingas ir adaptuojamas esamai situacijai. Kai klounams pavyksta pradžiuginti vaikus, nors ir labai jiems skauda ar negera, darbas atliktas puikiai.

Eina pas vaikus

„Smagu, kad medikai mus sutinka palankiai, supranta mūsų darbo naudą. Stengiamės ne tik dovanoti vaikams gerų emocijų, bet ir diagnozuoti problemas, suprasti, ko vaikui ir jo šeimai tą akimirką reikia labiausiai“, – teigia V. Žemelytė.

„Atėję į ligoninę mes einame pas vaikus, o ne pas jų ligas. Tačiau domimės ir ligomis, kad žinotumėme, kaip su vaiku bendrauti tam tikrose situacijose“, – kalba programos vadovė V. Žemelytė.

Klounai ligoniukams yra parengę ne tik meninių vaidinimų, dainų, muzikinių pasirodymų. Jie yra sukaupę ir psichologinių žinių, kurios praverčia, bendraujant su kūnu ar siela sergančiu vaiku.

Komandoje dirba aštuoni profesionalūs klounai. Jie pasirengę bendrauti ir su trijų mėnesių kūdikiu, ir trejų metukų ikimokyklinuku ir trylikamečiu paaugliu. Kartais nedaug reikia, kad vaiko nuotaika gerėtų, kad šis nusijuoktų. Ypač tėvai džiaugiasi, kai mato besijuokiantį vaiką, nes atsiranda daugiau vilties greičiau pasveikti.

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai