AktualuŠvietimas

Laisvės pamoka Vinco Kudirkos progimnazijoje

Pilietiskumo pamoka (2)„Tauta, nežinanti savo praeities, pasmerkta išnykti“ – tokia S. Daukanto mintimi Vinco Kudirkos progimnazijoje prasidėjo pilietiškumo pamoka, skirta mūsų Laisvės 25-mečiui paminėti. Mokykloje lankėsi svečiai iš Vilniaus – ekspedicijų į Vorkutą, Krasnojarską, Ukrainą ir Kazachstaną dalyviai – LR Seimo narys Paulius Saudargas, Rytų Europos studijų centro direktorius Laurynas Kasčiūnas ir Seimo nario padėjėjos Eglė Švabauskienė ir Goda Karazijaitė.

Priminę Sausio 13-osios įvykius, svečiai plačiau papasakojo apie ekspediciją „Karlagas 2015“. Kelionės metu ekspedicijos dalyviai aplankė Spaską, ypatingąjį lagerį, kuriame po Antrojo pasaulinio karo didžioji dauguma kalinių buvo neįgalieji ar nepagydomi ligoniai. Ir nors visi jau buvo pasmerkti, bet vis tiek net ir sunkiausi ligoniai buvo varomi dirbti: berankiai iš akmenų karjerų nešiojo akmenis statyboms ant kaklo pakabintuose maišuose, aklieji dirbo pririšti prie reginčiųjų. Šiame lageryje daugiausia kalėjo žmonės iš Vakarų Ukrainos ir Baltijos šalių, lietuvių šiame lageryje buvo net 20%.

Svečiai mokiniams papasakojo apie vergiškas darbo ir gyvenimo lageryje sąlygas, atšiaurų klimatą (vasarą karštis siekia +40, o žiemą temperatūra nukrinta iki – 40), parodė vaizdus iš Dolinkoje esančių lageryje kalintų moterų vaikučių kapinių, vadinamų „Mamočkino“, iš muziejaus, veikiančio moterų lagerio „Alžir“ vietoje, prie kurio stovi ir lietuvių moterims skirtas atminimo memorialas.

Renginio metu svečiai mokiniams parodė ir dabartinio Kazachstano vaizdų, galėjome pasigrožėti įspūdingais kanjonais, tačiau tikrai neatrodė patrauklūs milžiniški blizgūs, aukso spalvoms dažomi naujosios Kazachstano sostinės Astanos pastatai bei dirbtinė žolė ir gėlės. Atsisveikindami svečiai dar sykį priminė, kad turime branginti laisvę ir bent retsykiais sau pasakyti: „Aš prisimenu, kodėl esu laisvas“.

Rita Samoškienė

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai