AktualuKriminalai

Šiaulietė už internetinę pažintį paklojo beveik 12 tūkst. eurų

Praėjusių metų pabaigoje viename socialiniame tinklalapyje pažintį su nepažįstamuoju užmezgusi šiaulietė jam paaukojo beveik 12 tūkstančių eurų ir tik tada susivokė, kad pateko į sukčių pinkles ir kreipėsi į policiją.

64 metų šiaulietė, savo anketą paskelbusi tinklalapyje „odnoklasniki“, kvietimo bendrauti sulaukė praėjusių metų rugsėjo pabaigoje. Naujas draugas prisistatė Amerikos kariškiu, tarnaujančiu Jemene. Vyras pasigyrė, jog yra pasaulinės draudimo kompanijos akcininkas ir savo rankose turi lagaminėlį su labai vertingais dokumentais, kurį paprašė šiaulietės pasaugoti. Kadangi lagaminas esąs Ganoje, jis turįs jį išsiųsti iš Akros miesto, tai paprašė, kad moteris apmokėtų siuntimą. Šiaulietė tuo tikslu lapkričio pradžioje nepažįstamajam pervedė 1253 eurus. Tariamas amerikietis paslaugiajai lietuvei padėkojo už pinigėlius ir pranešė, kad lagaminėlis jau iškeliavo pas ją. Tačiau netrukus moterį pasiekė žinutė, kad pasienyje siunta sustabdyta, nes reikia sumokėti muito mokesčius – 2300 eurų. Šiaulietė prašymą uoliai įvykdė. Tačiau lagaminėlio kelionėje atsirasdavo vis naujų kliūčių ir jo tolimesnei kelionei vis reikėjo naujų piniginių sumų. Moteris už jį iš viso paklojo 11 853 eurus. Po paskutinio pinigų pervedimo gruodžio pradžioje šiaulietė su nepažįstamuoju prarado ryšį. Nebesulaukdma atsakymo į savo laiškus, ji suprato, kad bus patekusi į sukčių pinkles.  Tada moteris nusprendė juos pergudrauti ir parašė laišką su džiugia naujiena, kad ji išlošė loterijoje. Nepažįstamasis tuoj pat vėl atsirado, atsiprašinėdamas, kad šalyje vyksta karas, todėl  jam nepavyko su moterimi susisiekti ir vėl paprašė pinigų dabar jau Vokietijoje užstrigusiam lagaminėliui „išvaduoti“. Tada šiaulietė kreipėsi į policiją, kuri dėl sukčiavimo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Policijos pareigūnai apgailestauja, kad žmonės nepasimoko iš kitų klaidų ir patys vis brenda į tą pačią upę. Istorija apie šiaulietę, iš kurios tariamas JAV karys išviliojo beveik 200 000 litų plačiai nuskambėjo 2012 metais.

Tada istorija prasidėjo irgi viename interneto pažinčių portale. 51 metų šiaulietė sulaukė labai lakoniško laiškelio – „Hello“. Ji brūkštelėjo, kad angliškai nekalbanti. Tačiau netrukus sulaukė įtaigaus prašymo įsijungti google vertėją. Moteris prašymą įvykdė ir buvo labai maloniai nustebinta, kad su ja bendrauti veržėsi 52 metų JAV karinių pajėgų pulkininkas leitenantas Ray Davidson, esantis misijoje Afganistane, o šiaip gyvenantis Floridos valstijoje, Majamyje.

Visą savaitę diena dienon google vertėjas intensyviai plušo versdamas lietuvaitės ir amerikiečio laiškelius. Vieną dieną moteris sulaukė apgailestaujančios žinutės, kad jų susirašinėjimas gali nutrūkti, nes tuoj nebeveiks jo kompiuterio akumuliatorius, o naujo jis nusipirkti negali, nes būdamas misijoje, negali turėti grynųjų pajėgų. Kai moteris jau norėjo akumuliatorių pirkti ir siųsti į Afganistaną, paaiškėjo, kad Ray negali iš savo bazės išeiti į miestą, vadinasi negalės ir atsiųsto paketo paimti. Tačiau jis rado išeitį. Pasirodo, kartu su juo tarnaujantis bičiulis yra gydytojas, kuriam privalu periodiškai grįžti į JAV pasiimti medikamentų, būtinų kariams. Va, jo žmonai lietuvė ir galėtų pervesti 150 JAV dolerių, už kuriuos amerikietė nupirksianti bateriją ir per savo vyrą perduosianti jam. Tai buvo pirmasis šiaulietės pervedimas į naujojo pažįstamojo sąskaitą.

Dar po savaitės ji sulaukė laiško su nuotrauka, kurioje buvo lagaminas, prikimštas dolerių, ir pagalbos prašymas. Ray pasakojo, kad lagamine yra 3,8 milijono dolerių, kuriuos jis Afganistane sąžiningai užsidirbo, tačiau negali jų iš tos šalies išsivežti. Jei jį sulaikytų su šiais pinigais, jam grėstų karinis tribunolas. O jis planuoja netrukus baigti tarnybą ginkluotosiose pajėgose, išeiti į pensiją, Lietuvoje nusipirkti automobilį, namą ir jame apsigyventi kartu su mieląją lietuvaite. Pabaigoje vyras pridūrė sugalvojęs išeitį, tik reikia, kad moteris jam padėtų. Pagalba iš pradžių pasirodė niekinė – šiaulietei reikėjo pasaugoti tą lagaminą su milijonais, kuriuos jai atvežtų Ray paprašytas Vokietijos diplomatas.

Moteriai milijonu kvepiantis pasiūlymas pasirodė patrauklus. Jai buvo duota žinia, kad diplomatas per Dubajų ir Ganą jau pajudėjo link Lietuvos. Ray savo draugę įspėjo, kad lagaminą gabenantis vyras nežino, kas lagamino viduje ir nurodė jai, vokiečiui nematant, iš lagamino išimti voką, kuriame yra  15 000 dolerių, ir įteikti jį diplomatui kaip atlygį.

Po kurio laiko moteris sulaukė žinutės iš diplomato, kad jis Ganoje turi problemų, pareigūnai nori patikrinti jo gabenamą lagaminą, o jis nenori leisti to daryti, todėl jam reikalingi pinigai dokumentams, liudijantiems, kad lagamine nėra narkotikų, pinigų ir ginklų, įsigyti. Po šios problemos sekė dar daug kitų. Šiaulietė net 27 kartus pervedė įvairias pinigų sumas į diplomato ir Ray nurodytas sąskaitas – dokumentams, bilietams įsigyti, gyvenimui viešbutyje ir t.t. Kadangi moteris pinigų neturėjo, ji bankui įkeitė savo butą, naudojosi greitųjų kreditų paslaugomis, skolinosi iš giminių ir pažįstamų. Iš viso moteris nežinia kam pervedė 196 592 litus. Ray Davidson, žinodamas, kad moteris jį „gelbėja“ skolintais pinigais, vis ramino, kad visus savo išleistus pinigus ji galėsianti pasiimti iš milijonais dolerių prikimšto lagamino.

Kai lagamino gabenimo istorija užsitęsė pernelyg ilgai, moters širdelėje sukirbėjo įtarimas, ar ne į sukčių pinkles ji pateko. Savo abejones išsakiusi susirašinėjimo draugui, ji išgirdo patikinimą, kad tikrai nesąs sukčius, jis tik nenori prarasti savo milijonų, kuriuos yra užsidirbęs kartu su vienu Afganistano verslininku.

]

Tačiau galų gale šiaulietei tapo akivaizdu, kad tikrai pateko į sukčių spąstus ir ji kreipėsi į policiją. Taigi svajojusi apie milijonierės gyvenimą, moteris liko prie suskilusios geldos.

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai