AktualuŠiauliai

Nacionalinį diktantą šiemet rašė daugiau šiauliečių negu pernai

Tradicinis Nacionalinio diktanto konkursas – vienas iš daugelio visoje šalyje organizuojamų Lietuvių kalbos dienų renginių. VšĮ Pilietinės minties institutas ir jo partneriai į Nacionalinio diktanto konkursą su šūkiu „Nacionalinis diktantas – daugiau negu rašyba“ kvietė jau 9 kartą.

„Kviesdami rašyti diktantą visus raginame pirmiausia užduoti sau klausimą – koks mano santykis su gimtąja kalba. Mes savo kalbą kartais nuviliame abejingu požiūriu, kalba mūsų – niekada. Juk net ilgiausiai svetur gyvenantys žmonės svajoja gimtąja lietuvių kalba. Nacionalinis diktantas nėra egzaminas. Labai tikimės, kad pirmiausia tai galimybė pagalvoti apie svarbiausias lietuviškas vertybes, proga kartu susiburti draugams, kolegoms, kaimynams, bendruomenei – ir esantiems čia Lietuvoje, ir išsibarsčiusiems po visą pasaulį“, – sakė Nacionalinio diktanto organizatorė Vytautė Šmaižytė.

Šiaulių miesto savivaldybė kartu su LKD Šiaulių skyriumi, kaip ir ankstesniais metais, pakvietė šiauliečius į Nacionalinio diktanto konkursą Savivaldybėje. Šįkart diktanto rašyti atėjo 81 šiaulietis (pernai – 63). Iš jų per 40 diktantą rašė ne pirmą kartą. Buvo  tokių, kurie Nacionalinio diktanto konkurse dalyvavo 5 ir daugiau kartų. Tarp diktanto dalyvių buvo apie 50 įvairių profesijų atstovų – pedagogų, socialinių darbuotojų, medikų, teisininkų, buhalterių, fotografų, dizainerių, pardavėjų, psichologų, siuvėjų, inžinierių, valstybės tarnautojų, valytojų, filologų, vadybininkų, administratorių, verslininkų. Diktantą rašė 21 moksleivis ir 12 studentų, kurių didžioji dalis studijuoja Šiaulių valstybinėje kolegijoje. Šį sykį konkurse pensininkų ir nedirbančių žmonių dalyvavo tik 3. Kaip ir ankstesniais metais, aktyvesnės konkurso dalyvės – moterys. Ir šiemet diktantą rašyti pasiryžo tik 11 vyrų.

Šiais metais buvo diktuojamas Danutės Kalinauskaitės tekstas „Sugrįžimas“. Diktantą skaitė LRT žinių vedėjas Paulius Šironas.

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai