Aktualu

Neįsirengę privalomų taromatų parduotuvių savininkai teisinasi apie tai nieko nežinantys

Užstato už pakuotes sistema turi būti įdiegta iki šių metų balandžio 1 dienos. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) pareigūnai kovo 1 dieną pradėjo vykdyti akcija „Taromatas“ ir tikrina, kaip parduotuvės įgyvendina pakuotės surinkimą. Patikrinus beveik pusantro šimto prekybos taškų daugumoje jų užstato už pakuotes sistema įdiegta, tačiau kai kurių kaimo parduotuvių savininkai teisinasi nieko nežinantys.

IMG_0025 (1)Visose parduotuvėse, kurių prekybos plotas 300 kvadratinių metrų ir daugiau bei visuose kaimo parduotuvėse privalo būti įdiegta automatizuota pakuotės surinkimo sistema – taromatai arda rankinio surinkimo vietos – maišai, maišų laikikliai, skeneriai ir panašiai. Iki balandžio 1 dienos Šiaulių regione turėtų būti pastatyti 88 taromatai ir įsteigtos 189 rankinio surinkimo vietos. Pakuotės pardavėjai turi organizuoti pakuočių atliekų priėmimą ir užstato gražinimą prekybos vietose arba šalia jų. Prekybos vietose turi būti pateikta raštiška informacija apie tai, kaip pakuočių vartotojai gali grąžinti daugkartines pakuotes ir vienkartinių pakuočių atliekas.

ŠRAAD pareigūnams patikrinus beveik 150 prekybos vietų Šiaulių regione beveik visuose užstato už pakuotes sistemos įdiegtos. Tik 10 procentų prekyviečių neturi įsirengę pakuotės surinkimo vietų. Kai kurių kaimo parduotuvių savininkai teisinasi nieko nežinoję. Aplinkosaugininkai nesusitvarkiusiems prekybininkams įteikė raštiškas informacijas apie užstato už pakuotes sistemą ir teikė privalomus nurodymus įsirengti pakuotės surinkimo sistemas.

Užstato už pakuotes sistemos administratoriai aprūpina pardavėjus surinkimo priemonėmis, kompensuoja pardavėjų surinkimo sąnaudas, pasirūpina pardavėjų surinktų pakuočių gabenimu, apmokėjimu bei rūpinasi visais kitais klausimai susijusiais su pakuotės apskaita ir tvarkymų.

Užstatas už pakuotę imamas ir gražinamas tik jei pakuotė pažymėta specialiais vienkartinės ar pakartotinio naudojimo pakuotės sistemos ženklais. 10 euro centų užstato dydis neturi būti įtraukiamas į gaminio kaina ir turi būti atskirai nurodomas kainos etiketėje. Aplinkos ministerija yra numačiusi, jog gamintojai ir importuotojai visą pirminę vienkartinę stiklinę, plastikinę ir metalinę tarą Lietuvoje, kuri atitinka talpos reikalavimus, privalės specialiai pažymėti iki 2016 metų gegužės 1 dienos.Priduodamos pakuotės turi būti tuščios, nesulamdytos, o brūkšninis kodas – sveikas.

Užstato už pakuotes sistema neprivaloma degalinėse, turguose, kioskuose ir viešojo maitinimo įstaigose.

Už atsisakymą priimti parduodamų gaminių pakuotes, už kurias nustatytas užstatas, ar užstato negražinimą yra numatyta administracinė atsakomybė – bauda nuo 724 iki 1448 eurų. Taip pat administracinė atsakomybė bus taikoma ir informacijos vartotojams nepateikimą. Numatyta bauda nuo 289 iki 579 eurų.

Rekomenduojami video
Naujienos iš interneto
Taip pat skaitykite:

Artimiausi Renginiai