Cepelinų mėgėjai savaitgalį šturmuos Šiaulius
Jau šį sekmadienį, vasario 2-ąją, visi pasaulio lietuviai minės cepelinų dieną! Tai diena, kai daugelis tautiečių mėgaujasi tradiciniais cepelinais iki soties. Cepelinai – neatsiejama lietuviško kulinarinio paveldo dalis, o Šiauliuose netrūksta vietų, kur galima paragauti šio lietuviškos virtuvės karaliaus. Taigi kviečiame šį savaitgalį į Šiaulius, o kur cepelinai skaniausi – nuspręsite jūs.
Cepelinai – tai vienas mėgstamiausių lietuviškos virtuvės patiekalų, užimantis garbingą vietą mūsų kulinariniame pavelde. Nors panašūs patiekalai egzistuoja lenkų, skandinavų, baltarusių ar ukrainiečių tradicinėse virtuvėse, cepelinai yra svarbi lietuviškos tapatybės dalis. Jie unikalūs ne tik savo skoniu, bet ir dydžiu bei forma. Šio kulinarinio šedevro pavadinimas kilo nuo vokiečių dirižablių gamintojo „Zeppelin“ pavadinimo.
Cepelinų populiarumą skatina ne tik įvairūs gaminimo ir valgymo čempionatai, bet ir įrašas kalendoriuje. Nuo 2014 m. kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama Pasaulio cepelinų diena – iniciatyva, kurią pasiūlė JAV gyvenantis lietuvis Jonas Vaičiūnas. Šią dieną visi kviečiami gaminti, ragauti ir sočiai mėgautis šiuo tradiciniu patiekalu.
Cepelinų kilmė nėra visiškai aiški, tačiau spėjama, kad jie galėjo atsirasti vokiškoje Mažojoje Lietuvoje. XIX–XX a. šis patiekalas paplito Žemaitijoje, o vėliau – visoje Lietuvoje. Tradiciniai cepelinai gaminami iš tarkuotų arba grūstų virtų bulvių su mėsos, varškės, plaučiukų, džiovintų grybų ar kitais įdarais. Šiandien galima sutikti ir modernių variantų, pavyzdžiui, cepelinų su avinžirniais ar lęšiais – tokių siūloma paragauti „Valerijono“ arbatinėje.
Šio lietuviško patiekalo gaminimas reikalauja nemažai pastangų. Todėl ne tik turistai, bet ir patys lietuviai cepelinais dažnai mėgaujasi kavinėse, valgyklose ar restoranuose. Šiauliuose yra daugybė vietų, kur galima pasimėgauti šiuo tradiciniu patiekalu. Kai kur cepelinai siūlomi kasdien, o kitur – tam tikromis savaitės dienomis, o dažniausiai ketvirtadieniais. Dėl šio patiekalo populiarumo Šiaulių miestą drąsiai galima vadinti „cepelinų sostine“ – beveik kiekvienos maitinimo įstaigos meniu galima rasti šį gardų lietuviškos virtuvės perlą.
Šiaulių turizmo informacijos centro informacija ir nuotr.